I-Bridge X öppnar nya möjligheter

– Med I-Bridge X blev det tydligt att det går att fästa fixturer, i olika riktningar i konstruktionen, och ändå få till ett bra resultat, konstaterar Göran Esters, tandläkare i Arvika. Tidigare var det ibland svårt att installera fixturer där patientens ben tillät och teknikern fick jobba under svåra förutsättningar.

– Jag tänker särskilt på en patient som kväljdes av sin protes och därför inte kunde använda den. Förutsättningarna var svåra men med hjälp av I-Bridge X fick vi till en väl fungerande lösning. Patienten hade tidigare träffat flera tandläkare men ingen hade velat operera honom.

2010 började Göran jobba med tandteknikern Martin Fernlöf, även han från Arvika. Tillsammans lyckades de få till fixturerna där de kunde fästa implantatet.
– Resultatet blev fantastiskt och min patient är mycket nöjd, berättar Göran.

Göran utbildades sig till tandläkare 1970 i Umeå och arbetade därefter i Folktandvården i Arvika under flera år. Han var på en stor klinik där han fick jobba med många erfarna kollegor. På den tiden var det mycket prat om pengar i Landstinget. Det handlade inte lika mycket om kvalitet och att ge patienterna det de behövde. Behovet av tandvård var stort i Värmland. Efter några år fick Göran förfrågan om att börja hos en kollega med privat verksamhet och sedan dess har han drivit eget.

Viktig att hålla sig i form
Under 80-talet blev det möjligt att ge patienterna egna tänder istället för protes.
– Jag gjorde mycket protetik under dessa år och jobbade upp till 75 timmar i veckan med patienter. Det har alltid varit en stor tillfredställelse för mig att göra ett bra jobb och vara behövd, menar Göran.
– I början av 2000-talet gick jag på en kurs i implantat hos Nobel Biocare. Efter kursen började jag operera direkt. Och kände att det var fantastiskt att kunna hjälpa patienter med stora problem.

– Det här ledde till att jag jobbade jämt och ständigt, men med det roligaste jag vet. Tack vare att jag tränat mycket hela livet har jag hållit mig i god form! Jag håller på med konditionsträning, springer, går långa promenader och har tävlat i draghundsport i många år. Att i dessa pandemitider jobba med visir och munskydd hela tiden är precis som höghöjdsträning, konstaterar Göran.

Göran som idag är 72 år har cirka 50 patienter i veckan och är ibland ledig på fredagar.
– Det som varit avgörande för mig att fortsätta i yrket under åren är glädjen i att hjälpa andra människor. Idag gör jag ett 15-tal operationer om året, vi tar god tid på oss för förberedelserna men jag är snabb med själva operationen, avslutar Göran.

logo