Westdent satsar hållbart

– Westdent satsade tidigt på digital teknik och idag får vi in i princip alla jobb via digitala vägar. Vi ligger i tätposition när det gäller att implementera de nya material och metoder som vi bedömer vara av värde för en förstklassig behandling. En av våra målsättningar är att alltid sträva efter så biologiskt och miljömässigt fördelaktiga material och metoder vi kan hitta, berättar Mats Lindblom, vd på Westdent.

Mats driver Westdent tillsammans med sin bror Jonas sedan början av 90-talet. Pappa Ralph Lindblom startade Westdent 1964 och är fortfarande aktiv i styrelsen. Avancerad protetik inom områdena implantat, metallkeramik och helkeramik är basen i verksamheten. Stora investeringar har gjorts på CAD/CAM för inhousefräsning av helkeramiska konstruktioner. Företaget har dessutom tagit steget fullt ut med en nästan helt digital verksamhet.

För miljöns skull
– Vi insåg ganska tidigt att våra kunder verkligen bryr sig om miljön. Det gjorde oss ännu mer miljömedvetna och resulterade i att vi gick igenom hela verksamheten och tog bort all plast som gick att ersätta. Ett arbete med ett miljöledningssystem inleddes och vi satte miljömål och sedan dess har det rullat på. En bonus för miljön som vi snabbt upptäckte var att transporterna minskade ordentligt när vi såg över vår miljöhantering, konstaterar Mats.

– En svårighet är ju att vi styrs av våra leverantörer, så det gäller ju att påverka dem där det är möjligt för miljöns skull. Att alltid ställa frågan om det finns ett mer miljövänligt material. Förut tänkte branschen mest på materialens påverkan på människan men idag ser vi tydligt hur material påverkar den yttre miljön. Det är viktigt för oss att kommunicera till våra kunder att detta är en avgörande fråga för oss. Ett ständigt pågående jobb, säger Mats.
– Vi får ofta konkret respons, till exempel vid ett kundbesök där en medarbetare hade samlat de plastburkar som vi levererade i, och undrade om vi vill ha tillbaka dem. Det fick oss att titta över materialet vi levererade i och att återanvända detta samt titta på alternativa material.

Tryggt att köpa begagnat
– Dessutom köper vi ofta begagnat från Forstec som är vår huvudleverantör idag, vi jobbade ju med Forshaga Dental i Värmland redan på pappas tid. Här köper vi allt från råmaterial, förbrukning, utrustning till begagnat, berättar Mats.
– Det vore konstigt att inte kolla först om det vi behöver finns begagnat. När det finns väl fungerande maskiner så är det självklart för oss att välja dem. Vi vet att maskinerna gås igenom och servas så de håller hög prestanda. Skulle det vara några problem får vi hjälp av vår säljare Philip Ericson och de som jobbar med begagnat direkt. Vi tänker hållbart, jag tittar först på hemsidan vad som finns och sedan ringer jag Philip som kollar på Forstecs lager. Jag kan varmt rekommendera Forstecs avdelning för Begagnade maskiner. Här kan du känna dig trygg med att köpa begagnat, konstaterar Mats.

Forstec jobbar också hållbart
– När vi såg hur många begagnade maskiner det fanns som inte användes i labb-branschen insåg vi att vi hade en unik möjlighet att bidra till en hållbar utveckling, säger Anders Jodlovsky, produktspecialist på Forstec. Vi köper in maskiner och utrustning från mestadels labb som läggs ner och reparerar, fräschar upp och lägger upp i vår webshop som nås via forstec.se

Här finns mängder av begagnade porslinsugnar, vacuumpumpar, utsug, lampor, fotkontroller, utbränningsugnar, vibratorer, vaxbad och svetsaggregat från alla varumärken vi säljer på Forstec.

– Vi gör alltid en funktionskontroll och reparerar materialet om det behövs. Allt för att hjälpa ditt företag att agera hållbart för miljöns skull, avslutar Anders.

I Forstecs webshop under Labb, Begagnade maskiner hittar du de maskiner som är till salu. Om du söker något som inte finns i webshoppen kan du höra av dig till kundtjänst 040 755 45.

➟ till Webshop begagnat

logo