Satsar på bästa fullservicelabbet i Boxholm

De senaste åren har det skett en otroligt snabb utveckling inom vår bransch som kräver stora nyinvesteringar och ny kompetens inom digital teknik. För oss  tandtekniker har detta inneburit att man får lära om. Och förena det traditionella hantverksyrket med CAD/CAM för att nå bästa resultat, säger Johan Kapusta, på Boxholm Dental.

Boxholm Dental, som är ett labb med protetisk inriktning har nyligen köpt ett annat labb, Boxholm tandteknik med 15 medarbetare. Tillsammans blir man 50 medarbetare som kommer att flytta in i gemensamma lokaler i Boxholm under hösten. Boxholm tandteknik jobbar med ortodonti och preventiv tandvård vilket innebär att det nya bolaget kan erbjuda fullservice till sina kunder.

– Vår vision är att bli ett av de främsta labben i Sverige, säger Johan. Sedan 2012 har en yngre ledning successivt tagit över rörelsen som ursprungligen ägdes av min far och hans två kollegor. Idag äger jag Boxholm Dental tillsammans med Johanna Qvist som är civilekonom och Pia Ringborg, som är porslinstekniker. Själv jobbar jag främst med fast protetik och implantat. Och ser fram emot att kunna erbjuda alla tjänster som våra kunder efterfrågar.

– Utmaningen idag är att utvärdera de investeringar som vi behöver göra. Och att betatesta de nya produkter som vi är intresserade av. Vi testar varje ny process för att avgöra vad labbet ska satsa på. Bara för att en ny process gör jobbet snabbare betyder det inte alltid per automatik att man ska byta framställningssätt. Slutprodukten måste kunna mäta sig med det vi tillverkar med hjälp av traditionellt hantverk, konstaterar Johan.

Nöjd med nya fräsen
– Vi hade redan en annan fräs innan vi köpte vår nya bänkfräs caraMill 3.5L. Men när efterfrågan på Zirkon och frästa provisorium ökade så behövde vi en arbetshäst som klarade vår produktion. Jag tittade runt på flera alternativ som var antigen för små eller för stora och caraMill var den enda fräsen i mellanklassen jag hittade. Trots att den har många av de egenskaper som påminde mycket om större industrifräsar så är den tillräckligt kompakt för att få plats i vårt lab.

– Fräsen har levererat från dag ett, cara Mill lever verkligen upp till våra förväntningar och vi har inte haft några driftstopp hittills. Vi är mycket nöjda med det här upplägget via Forstec. Vi beställer dessutom allt sintrat CoCr från Forstecs produktionscenter OpenMill. Och köper även printade modeller och andra printingtjänster därifrån.

– Fräsen passar oss perfekt i samband med att vi växer i nya lokaler och utökar vår verksamhet. Något som jag tror är ett måste för att klara av större investeringar. Det behövs ju resurser både i pengar och personer för att möta allt det nya som kommer på marknaden. Och ännu fler kompetenser inom IT. På implantatsidan har det skett mycket de senaste åren. Implantat tar större del av vår omsättning än tidigare. Här är kompetensen också väldigt viktig och när vi anställer yngre nyutbildade medarbetare har de ju ofta fått praktik och erfarenhet av ny teknik redan. Och det övergripande målet är ju naturligtvis att på sikt fasa ut traditionell teknik mot ny digital, avslutar Johan.

logo