Långsiktig utveckling med höga krav på kvalitet

Vi satsar på nya labb, utveckling på lång sikt och beställer till exempel inte material från Kina. Därför har vi valt att jobba med bland annat Forstec Dental som leverantör. Det gör att jag sover gott om natten!

Aqua Dental Labs vision –
Långsiktig utveckling med höga krav på kvalitet.

Forstec och Aqua Dental AB är båda ISO-certifierade, medan Aqua Dental Labs just nu genomgår en certifiering vilket innebär att båda sidor av leveransen följer de miljökrav som finns, säger Maik Peters, vd på Aqua Dental Labs.

Aqua Dental är en tandvårdskedja med nästan 500 medarbetare. I dagsläget driver de 14 tandläkarkliniker i Stockholm och Göteborg, men planerar att slå upp dörrarna till flera nya kliniker inom några månader. Aqua Dental Labs har också fyra tandtekniska laboratorier med stora framtidsplaner. Kedjan strävar efter att utmana branschen genom nya vägar. En viktig del i arbetet är de digitala metoderna som bland annat underlättar arbetsflödet mellan tandtekniker och tandläkare.

Idag har Aqua Dental Labs fyra labb i Stockholm, placerade på Kungsholmen, Saltmätargatan, Mörby och Nacka.
– Jag flyttade till Stockholm från Tyskland 2008 och trivdes så bra att jag blev kvar. 2010 startade jag eget, Willa Dental i Mörby, med min före detta arbetsgivare. Några år senare gick bolaget ihop med Aqua Dental och idag ägs vi av ledningen i företaget och Novax, Axel Johnson investeringsbolag, berättar Maik.

Aqua Dental Labs har byggt ett nytt labb på Kungsholmen under pandemin. Företagets digitala utveckling är nu helt genomförd och man jobbar endast digitalt.
– 2006 gjorde jag min första krona digitalt och idag skickar vi i väg sådant som till exempel ska gjutas. Vi fräser och printar allt själva så det är fortfarande ett hantverk som görs! Jag är stolt över den extremt fina utveckling vi haft de senaste åren, konstaterar Maik. Vi har gått från 6 till 26 tekniker på kort tid och vårt mål är att fortsätta att utveckla vår verksamhet framöver. Vi kommer att exempelvis sätta upp egna labb på de platser där våra kliniker finns idag, bland annat i Göteborg och Malmö.

Bästa leverantören
– Vi köper det mesta av Forstec. Från plast och porslin till avancerad utrustning för våra labb. Till exempel produkter för det digitala flödet som scanners, printers, 3D-ritprogram inom CAD/CAM, fräsar, porslinsugnar och material till klassiska analoga tandtekniska produkter. De levererar säkert och har en stor kompetens inom tandvården som vi värdesätter, konstaterar Maik. Och fortsätter: Här arbetar jag främst med Anders Jodlovsky som har totalkoll på branschen. Vi får perfekt service och hjälp med underhåll från Forstec. Allt från specialtillverkade arbetsbord till våra nya labb som de hjälper oss att utrusta till att ha ett väl fungerande lager.

Hur har pandemin påverkat er?
– På labb har vi faktiskt inte haft så stora problem. Vi införde självklart alla säkerhetsåtgärder som behövdes. Därefter gasade vi på med all produktion som ändå gjordes under de månader när de flesta höll sig hemma, berättar Maik. Det blev färre uppdrag inom protetik och då hittade vi andra vägar i vår produktion. Vi kunde ta emot alla beställningar som görs inom vår egen koncern, samtidigt som vi såg att vi klarade ett större flöde.

– Kvalitén på det vi gör är avgörande. Företaget drivs av en rebellisk vision som utgår från vårt arbetssätt, vad vi gör idag och hur vi kan förbättra flödet. Vi tittar inte så mycket på vad andra gör utan går vår egen väg. Det är fantastiskt att jobba i ett framåttänkande team som vårt, avslutar Maik.

logo