JAG JOBBAR PÅ

KLINIK

JAG JOBBAR PÅ

LABB


X

Vi lär nytt hela tiden!

Ett av de första digitala labben finns i Vänersborg.

– Vi var tidiga med satsningen på ny teknik, CAD/CAM och fräsar. Redan 1998 hade vi egen tillverkning med frästeknik som en av de första aktörerna i Sverige. Zirkoniumdioxid var då ett helt nytt material. Idag har vi sex olika CAD/CAM-system hos oss på labbet, berättar Mikael Larsson på Vänersborgs tandteknik.

Vänersborgs tandteknik har lång erfarenhet och specialkunskap inom datastyrd frästeknik och arbetar med alla slags tandtekniska arbeten.
– Under åren har vi byggt upp en gedigen erfarenhet på CAD/CAM området. Men utvecklingen är ständigt pågående. Det gäller att inte slappna av, trycket på att utvecklas och hitta nyheter är stort. Det kommer ständigt nya tekniker och material, säger Mikael och fortsätter.

– Många företag satsar nu på 3D-printers och vi tittar på lösningar att ta hand om de digitala filerna som våra tandläkare skickar till oss. Jag förstår att det kan vara svårt för små labb att hitta rätt i utbudet, då investeringarna är ganska stora. Därför är det ännu viktigare att handla av ett företag där du är säker på att få rätt servicenivå.

Vänersborgs tandteknik har investerat i två Zenotec Select från Wieland, som är ett Ivoclar Vivadent-företag. En fräsmaskin med och en utan materialväxlare.
– Vi har ett långsiktigt samarbete med Forstec, det är viktigt att ha en personlig relation och arbeta med folk som man litar på, konstaterar Mikael.
Självklart är det en fördel om alla på företaget kan hantera de flesta material och processer. Men det går inte av sig själv, även om de unga som börjar i branschen är vana vid datorer så behövs utbildning av till exempel CAD/CAM när de börjar hos oss. Det är en ständigt utvecklingsprocess.

Utbudet är stort
– Det är utvecklande att fungera lite som konsulter för tandläkarna när det gäller att välja rätt teknik. Självklart är det tandläkarna som styr men de är samtidigt lyhörda för våra idéer och vår kompetens. Det är helt klart en fördel att vi jobbar i alla olika material. Dagens material gör att passformen på tänderna och resultaten blir allt bättre, kvalitén blir jämnare. Varje tand är unik och resultatet ska bli som innan tanden behövde bytas ut.

– Idag har vi 18 anställda på laboratoriet och förra året sålde vi verksamheten till Nordentic gruppen. Jag firar faktiskt 41 år i branschen i år, säger Mikael. Leif Karlsson gick i pension förra året så nu driver jag och Eva Björestad-Karlsson verksamheten vidare som anställda i Nordentic gruppen och det känns tryggt inför framtiden. Vårt labb kommer att genomgå ett generationsskifte så småningom och då är det bra för våra medarbetare att vi verkar i en grupp med cirka 10 andra labb. Nu arbetar jag både som labbchef och deltar även i produktionen. Nu ska jag ut i produktionen igen, det är alltid lika roligt att göra tänder, skrattar Mikael.