JAG JOBBAR PÅ

KLINIK

JAG JOBBAR PÅ

LABB


X

Från analogt till digitalt. I ett enda steg. Med ökad lönsamhet.

Det är fantastiskt att även mindre labb enkelt kan ställa om och jobba digitalt idag, konstaterar Mikael Söderberg, på Kronbro Dental AB i Borås. – Jag är mycket nöjd med vår satsning på en 3Shape scanner och en Ivoclar Zenotec Mini fräs som vi gjorde i början av 2017. Nu skannar vi allt till vår egen fräs, från vax till implantat. Och det fungerar över förväntan!

För lite mer än tio år sedan provade Mikael på att jobba med ett annat frässystem, men det var för komplicerat och fungerade inte alls. När sonen Petter som är nyutexaminerad tandtekniker ville utveckla labbet kändes det självklart.- Det är Petter som ansvarar för vår digitala satsning, något som är naturligt för honom som är ny i branschen. Jag vill att han så småningom ska ta över ett labb som både är anpassat för framtiden och har hög lönsamhet, säger Mikael.

Låg kostnad och hög kvalitet
– Scannern och fräsen är lätta att jobba med och det till en lägre kostnad än vad jag tror att många är medvetna om. Hög kvalitet på jobben och en smidig arbetsprocess, gör att valet att gå över till digital produktion är enkelt. Vi har fått högre lönsamhet och jobbar effektivare, säger Mikael. Och fortsätter:
– Jag tror att vi tandtekniker måste ställa om för att hänga med. Arbetsprocessen blir annorlunda men inte mindre kreativ som många i branschen tror. Jag skapar på samma sätt  som tidigare men med hjälp av datorn och andra verktyg. Vi tandtekniker kommer helt klart att behövas även i framtiden. Det är fortfarande roligt att göra tänder och jag har kul på jobbet varje dag. Och jag är tacksam över att få vara med om den här utvecklingen av vår bransch.

– Även våra patienter tycker att utvecklingen är intressant. Jag träffar ju alla patienter som jag gör jobb till och berättar självklart om vår nya satsning. Det känns positivt för dem att ta del av det bästa som finns på marknaden nu. Jag har jobbat själv i många år och tätt tillsammans med samma tandläkare här i Borås. Nu har vi flyttat till nya fräscha lokaler, i anslutning till varandra, och detta tillsammans med vår digitala satsning har inneburit en nytändning för Kronbro, avslutar Mikael.

Mikael startade Kronbro Dental i slutet av 70-talet och i dag jobbar hela familjen i branschen. Christina Söderberg som är tandtekniker har jobbat med annan verksamhet tidigare men är nu tillbaka i familjeföretaget.  Äldste sonen Måns, även han tandtekniker, arbetar med interorala scanners för tandläkare, men i ett annat bolag.

blank blank