JAG JOBBAR PÅ

KLINIK

JAG JOBBAR PÅ

LABB


X

Ett helt nytt liv med I-Bridge X

– Det här är ett av de mest lyckade implantat jag gjort under min karriär, säger Martin Fernlöf, tandtekniker på Fernlöfs Dental i Arvika. Samtidigt som det är det mest komplicerade fallet jag varit med om med tanke på de stora vinkelavvikelserna. Att vi ändå fick till så välpassande och estetiska broar är imponerande.

Martin blev introducerad till implantatsystemet I-Bridge X för något år sedan.
– I-Bridge X fungerade fenomenalt bra, trots att förutsättningarna för att sätta implantaten på patienten var mycket dåliga.

Det här är ett svårt patientfall där tandläkaren Ornet Jephthah fick sätta fixturerna där det fanns ben. I normala fall hade tänderna pekat åt alla håll men med I-Bridge X gick det att få till en lösning.

– Resultatet för Lisa, som är en ung person med tidigare missbruksproblem och tandlös med protes sedan flera år, blev över förväntan. Tack vare I-Bridge X lösning för vinklade kanaler blev det inte några ”knän” på bron och hon fick ett helt nytt utseende. Uppdraget kändes rätt omöjligt från början men tillsammans med Forstecs duktiga tekniker löste vi det! Härligt att se resultatet när många har jobbat hårt och verkligen ansträngt sig för att det ska bli bra, konstaterar Martin.

Beställare av implantatet var tandläkare Ornet Jephthah, på Cuspiden i Arvika.
– Jag träffade Lisa redan när hon var liten och kom till Folktandvården. Hon var rädd från början och vi jobbade på att få henne att känna sig trygg hos mig, berättar Ornet. När jag flyttade fick hon med tiden stora problem med sina tänder, mestadels på grund av missbruksproblematik.

När Ornet kom i kontakt med Lisa igen efter flera år hade hon proteser och ett utvecklat underbett. Hösten 2019 kom de överens om att försöka få implantat på plats både i under- och överkäken. Implantatbehandlingen började i mars 2019 och var klar i januari 2021.

Ornet behövde hjälp för att komma vidare med Lisas problematik och tandtekniker Martin Fernlöf tipsade om Forstec och I-Bridge X.
– Förutsättningarna var ju mycket svåra då det knappt fanns ben att sätta implantaten i.
Vi har verkligen fått töja på alla regler för att få implantaten på plats och för att få bort underbettet. Vi började med underkäken. När Lisa fick prova bron så var hon så nöjd att hon ville ha den kvar. Det var känslosamt för alla inblandade, berättar Ornet.

Det här hade aldrig gått att genomföra utan Forstecs tekniker som lade ner sin själ i att få det att fungera. Ibland måste man våga gå utanför boxen för att lösa ett speciellt fall som detta, avslutar Ornet.

 

Martin började i branschen redan som 16-åring då en bekant tipsade om jobb på ett tandtekniskt labb i Arvika. Han utbildade sig på Statens tandteknikerskola i Stockholm. Och arbetade några år på labb, för att sedan jobba som labbansvarig i Olso samt i Abu Dhabi under Gulfkriget. Så småningom hamnade Martin i Arvika där han startade eget 1992.
Ornet jobbade först i industrin på bland annat Volvo innan han sadlade om till tandläkare 1996. Sedan dess har det blivit 14 år på Folktandvården i Värmland och tio år i Norge. Han har arbetat med tandvård, narkosvård och även med vård för intagna på fängelse. De senaste åren har Ornet arbetat i Arvika och är nu anställd på Cuspiden.

 

 
1. Stora vinkelavvikelser mellan fixturernas positioner.
2. Implantatbron I-Bridge X i fräst Cobolt Crome.
3. Här läggs porslinet på bron.
4. Inprovning på patient innan slutförande.
5. Bro överkäke.
6. Fixturer med läkdistanser.
7. Färdig implantatbro, överkäke, med porslin.
8. Perfekt bett.
9. Lycklig patient!