JAG ÄR

TANDLÄKARE

JAG ÄR

TANDTEKNIKER


X

Artiklar

Vi lär nytt hela tiden!

Ett av de första digitala labben finns i Vänersborg.

– Vi var tidiga med satsningen på ny teknik, CAD/CAM och fräsar. Redan 1998 hade vi egen tillverkning med frästeknik som en av de första aktörerna i Sverige. Zirkoniumdioxid var då ett helt nytt material. Idag har vi sex olika CAD/CAM-system hos oss på labbet, berättar Mikael Larsson på Vänersborgs tandteknik.

Vänersborgs tandteknik har lång erfarenhet och specialkunskap inom datastyrd frästeknik och arbetar med alla slags tandtekniska arbeten.
– Under åren har vi byggt upp en gedigen erfarenhet på CAD/CAM området. Men utvecklingen är ständigt pågående. Det gäller att inte slappna av, trycket på att utvecklas och hitta nyheter är stort. Det kommer ständigt nya tekniker och material, säger Mikael och fortsätter.

– Många företag satsar nu på 3D-printers och vi tittar på lösningar att ta hand om de digitala filerna som våra tandläkare skickar till oss. Jag förstår att det kan vara svårt för små labb att hitta rätt i utbudet, då investeringarna är ganska stora. Därför är det ännu viktigare att handla av ett företag där du är säker på att få rätt servicenivå.

Vänersborgs tandteknik har investerat i två Zenotec Select från Wieland, som är ett Ivoclar Vivadent-företag. En fräsmaskin med och en utan materialväxlare.
– Vi har ett långsiktigt samarbete med Forstec, det är viktigt att ha en personlig relation och arbeta med folk som man litar på, konstaterar Mikael.
Självklart är det en fördel om alla på företaget kan hantera de flesta material och processer. Men det går inte av sig själv, även om de unga som börjar i branschen är vana vid datorer så behövs utbildning av till exempel CAD/CAM när de börjar hos oss. Det är en ständigt utvecklingsprocess.

Utbudet är stort
– Det är utvecklande att fungera lite som konsulter för tandläkarna när det gäller att välja rätt teknik. Självklart är det tandläkarna som styr men de är samtidigt lyhörda för våra idéer och vår kompetens. Det är helt klart en fördel att vi jobbar i alla olika material. Dagens material gör att passformen på tänderna och resultaten blir allt bättre, kvalitén blir jämnare. Varje tand är unik och resultatet ska bli som innan tanden behövde bytas ut.

– Idag har vi 18 anställda på laboratoriet och förra året sålde vi verksamheten till Nordentic gruppen. Jag firar faktiskt 41 år i branschen i år, säger Mikael. Leif Karlsson gick i pension förra året så nu driver jag och Eva Björestad-Karlsson verksamheten vidare som anställda i Nordentic gruppen och det känns tryggt inför framtiden. Vårt labb kommer att genomgå ett generationsskifte så småningom och då är det bra för våra medarbetare att vi verkar i en grupp med cirka 10 andra labb. Nu arbetar jag både som labbchef och deltar även i produktionen. Nu ska jag ut i produktionen igen, det är alltid lika roligt att göra tänder, skrattar Mikael.

Från analogt till digitalt. I ett enda steg. Med ökad lönsamhet.

Det är fantastiskt att även mindre labb enkelt kan ställa om och jobba digitalt idag, konstaterar Mikael Söderberg, på Kronbro Dental AB i Borås. – Jag är mycket nöjd med vår satsning på en 3Shape scanner och en Ivoclar Zenotec Mini fräs som vi gjorde i början av 2017. Nu skannar vi allt till vår egen fräs, från vax till implantat. Och det fungerar över förväntan!

För lite mer än tio år sedan provade Mikael på att jobba med ett annat frässystem, men det var för komplicerat och fungerade inte alls. När sonen Petter som är nyutexaminerad tandtekniker ville utveckla labbet kändes det självklart.- Det är Petter som ansvarar för vår digitala satsning, något som är naturligt för honom som är ny i branschen. Jag vill att han så småningom ska ta över ett labb som både är anpassat för framtiden och har hög lönsamhet, säger Mikael.

Låg kostnad och hög kvalitet
– Scannern och fräsen är lätta att jobba med och det till en lägre kostnad än vad jag tror att många är medvetna om. Hög kvalitet på jobben och en smidig arbetsprocess, gör att valet att gå över till digital produktion är enkelt. Vi har fått högre lönsamhet och jobbar effektivare, säger Mikael. Och fortsätter:
– Jag tror att vi tandtekniker måste ställa om för att hänga med. Arbetsprocessen blir annorlunda men inte mindre kreativ som många i branschen tror. Jag skapar på samma sätt  som tidigare men med hjälp av datorn och andra verktyg. Vi tandtekniker kommer helt klart att behövas även i framtiden. Det är fortfarande roligt att göra tänder och jag har kul på jobbet varje dag. Och jag är tacksam över att få vara med om den här utvecklingen av vår bransch.

– Även våra patienter tycker att utvecklingen är intressant. Jag träffar ju alla patienter som jag gör jobb till och berättar självklart om vår nya satsning. Det känns positivt för dem att ta del av det bästa som finns på marknaden nu. Jag har jobbat själv i många år och tätt tillsammans med samma tandläkare här i Borås. Nu har vi flyttat till nya fräscha lokaler, i anslutning till varandra, och detta tillsammans med vår digitala satsning har inneburit en nytändning för Kronbro, avslutar Mikael.

Mikael startade Kronbro Dental i slutet av 70-talet och i dag jobbar hela familjen i branschen. Christina Söderberg som är tandtekniker har jobbat med annan verksamhet tidigare men är nu tillbaka i familjeföretaget.  Äldste sonen Måns, även han tandtekniker, arbetar med interorala scanners för tandläkare, men i ett annat bolag.

Foretaget
Från höger – Forstecs styrelse med Magnus Martinsson, Tomas Sund och Rolf Zetterberg.

Lite bättre, lite roligare

– Vi jobbar för hela tandvården och utvecklar den digitala verksamheten med våra produkter från OpenMill. Här finns de bästa lösningarna för företag som jobbar som tandtekniker, tandläkare och med CAD/CAM-produktion, säger Magnus Martinsson, vd på Forstec Dental.
– Att slå ihop Forshaga och M-Tec är verkligen en ”perfect match”, säger Tomas Sund, ordförande i Forstec. Två företag med bra produktportföljer på grossistsidan som nu tillsammans ger ett ännu bättre erbjudande till dig som arbetar med tandvård. Från produktsortiment till kunskap, support, leverans och service.

– Forstec är ett nytänkande företag som är lite bättre och lite roligare. Bredare erbjudanden, bättre priser och bättre förutsättningar, berättar Magnus.
Företaget har en gedigen bakgrund och ägs av tre entreprenörsfamiljer med lång erfarenhet från dentalbranschen. Nu får vi också möjlighet att ha ännu fler stödfunktioner än tidigare, till exempel utökad maskinservice och CAD-support etc. Vi kommer också att kunna satsa ännu mer resurser på egen utveckling av produkter. Våra webbshopar görs om och innehåller nu marknadens största sortiment.

Lite bättre på digital tandvård
Forstec samlar produktionsteknik inom digital tandvård och svensk CAD/CAM-framställd protetik på ett och samma ställe i det egna fräscentret OpenMill i Malmö. Här finns den senaste tekniken och kunskapen samlad för en kostnadseffektiv och industriell produktion.

– Vi jobbar med tandtekniska labb som har egen produktion men som skickar oss en del av flödet och sedan själv färdigställer protetiken. Andra kunder är mindre labb utan egen utrustning som behöver hjälp som kräver mer avancerad utrustning  än vad man har på egna labbet. Forstec kan investera i scanners, fräsar och printers med högre kapacitet och den senaste tekniken och blir labbets förlängda arm, konstaterar Magnus.

Spännande mötesplats
– Vi ser till att alla våra kunder kan erbjuda de produkter och tjänster som deras kunder efterfrågar, lovar Tomas.

Vår satsning på produkter för tandläkare i och med samarbetet med vår tyska partner gynnar även de tandtekniker som handlar från oss. Kurser i nya material och digital teknik gör Forstec till en spännande mötespunkt både för tandläkare och tandtekniker.

– Jag träffar många företag som inte är tekniskt intresserade eller vill lägga tid på att få egen utrustning att fungera. De har räknat på att det är bättre ekonomi i att skicka i väg vissa jobb till OpenMill som känns tryggt och pålitligt. Och svenskt, avslutar Magnus.

Forstec Dental AB Malmö 040 755 45 Forshaga 054 87 53 00 Stockholm 08 611 55 45 OpenMill 040 31 75 45 CAD-support 010 500 61 90 Service 040 755 40 info@forstec.se