JAG JOBBAR PÅ

KLINIK

JAG JOBBAR PÅ

LABB


X

Artiklar

Gamla staden tandvård skapar en trygg miljö

Lena Puhv är tandsköterska på Gamla staden tandvård och har lång erfarenhet inom både folktandvården och privat tandvård. Hon har jobbat på flera kliniker tidigare men har nu landat på Gamla staden tandvård tillsammans med tandläkare Sam Shahir, som äger kliniken sedan några år tillbaka. Sam förverkligar sin dröm och driver en praktik där han och Lena levererar den tandvård de alltid velat arbeta med.

– Jag arbetade även ett tag på Oral Care med vård på äldreboenden. Nu gör jag något helt nytt och det är spännande och utvecklande, konstaterar Lena.

Förutom traditionell tandvård arbetar Gamla staden tandvård med implantat, protetik och en hel del med osynliga tandställningar.
– Dessutom brinner vi för att ta hand om patienter med tandvårdsrädsla, säger Lena. Vi har lång erfarenhet av detta. Hos oss är patienten alltid i fokus och ska känna sig trygg. Vi pratar ofta om att vi är ett team med tre personer, patient, tandläkare och tandsköterska som jobbar tillsammans och ser till att alla är med på resan. Målet är att prioritera kommunikation och därigenom skapa ett avslappnat samarbetsklimat, säger Lena.

Olycklig start ledde till bra samarbete
– Vårt samarbete med Forstec började med ett fabrikationsfel. Av de nya handskar som vi köpte gick varannan sönder, så jag fick skicka tillbaka hela beställningen, berättar Lena. Min kontaktperson på Forstec, Marieke Enfield, agerade dock snabbt och proffsigt och ordnade det hela på bästa sätt. Nu hör jag ofta av mig till henne när jag behöver hitta saker som inte finns någon annanstans. Häromdagen behövde jag till exempel snabbt kylslangar till vår nya OP-maskin och Marieke löste det direkt, säger Lena Puhv, tandsköterska på Gamla staden tandvård i Malmö.

Lika barn leka bäst!

Nordentic och Forstec i teknikutvecklingens centrum.

 
 – Vår vision är att samla ihop den svenska tandteknikerkåren i det stora teknikskiftet som pågår just nu. Vi ser att enskilda, mindre labb, har svårt att hänga med i utvecklingen.

Och här kan vi hjälpa till, säger Filip Truedsson, vd Nordentic.

– För att ett labb verkligen ska kunna dra nytta av sina teknikinvesteringar behöver företaget ha 15 – 20 medarbetare. Vi ger mindre labb en möjlighet att hänga med i teknikutvecklingen i en ny kostym, berättar Filip.

Nordentic har lösningar för både stora och små labb. De erbjuder större labb att gå in i Nordentic-familjen eller att fler små labb går ihop under en gemensam enhet. Det här har genomförts med framgång på flera ställen i landet.

– Det finns ju en kritisk massa för varje labb. Många enmans-labb kommer att gå i pension närmaste åren och då kan det vara svårt att motivera de teknikinvesteringar som behövs. Det finns ett fåtal stora eller medelstora labb kvar som kan vara intressanta att förvärva, men framför allt finns flera mindre. Just nu tittar vi på 1- till 2-manslabb som välkomnar den nya tekniken. Det kan vara labb som har tandläkare som jobbar i flera olika system och där det blir dyrt att ta emot filer i flera system. Även alternativet att bli anställd av oss på Nordentic finns.

Lika barn leka bäst!

– Forstec är en av ett fåtal leverantörer som agerar inom de flesta områden. Vårt samarbete underlättas när vi har en part att förhandla med. Forstec har precis som vi fördelar av stordrift, vilket ger större möjlighet att förhandla fram bra priser, säger Filip.

– Jag och vår vice vd, Johnny Tekin, har ett mycket bra samarbete med Magnus Martinsson och Tomas Sund på Forstec. Vi har en fin dialog och alla parter är lyhörda. Våra labb beställer själva direkt från Forstec och i dagarna kommer detta att ske helt digitalt direkt in i Forstecs system via en ERP-monitor. En mycket bra utveckling i vårt samarbete.

Det jag verkligen uppskattar hos Forstec är deras logistiska nätverk. Det underlättar vårt dagliga arbete, menar Filip.

Utmaningar framöver

– Det är viktigt att vi håller rätt balans i utvecklingen. Ett exempel på snabb utveckling är de digitala avtrycken från intraorala scanners som idag, för många, står för en allt större del av omsättningen. När jag började på Nordentic för fyra år sen var den siffran låg. En utmaning för oss är att parallellt med den digitala utvecklingen behålla traditionell kompetens, med gipsmodeller etc, som kommer vara en betydande del ännu ett antal år.

Sen finns ju flera konkurrenter utifrån, bland annat från Kina. De har ju i och för sig lägre löner, men skillnaden i förtjänst försvinner i takt med att svårigheterna med transporter ökar. Många stora företag i Europa drar nu ner sin tillverkning från Kina, säger Filip.  

Nordentics ledord är Trygghet, Teknik och Viljan.

– Trygghet står för att både kunder och medarbetare vet att vi finns kvar i framtiden. Och att våra garantier gäller framöver. Teknik står för att vi investerar i den senaste tekniken och i kunnande som garanterar kundens flöde. Viljan manifesterar att vi alltid arbetar hårt för att göra ett bra jobb, avslutar Filip.

Filip Truedsson har jobbat på Nordentic i fyra år och är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Han har arbetat över 20 år i servicebranschen på både små och stora företag.

En profil som passade bra när Nordentic ville utveckla bolaget och behövde en generalist och projektledare som får med sig de labbchefer som vill delta i branschens förändring.

Nordentic är Nordens största nätverk av dentallabb med 11 serviceorienterade lokala labb med hög kompetens och lång erfarenhet. Labb som står för tillförlitlighet, hög service och förstklassig teknisk kompetens. De flesta entreprenörer som väljer att gå med i Nordentics nätverk fortsätter att vara verksamma som chefer för sina dentallabb. Labben drivs med andra ord i stor utsträckning fortfarande av sina grundare. På så sätt behålles den entreprenöriella prägeln.

Långsiktig utveckling med höga krav på kvalitet

Aqua Dental Labs vision –
Långsiktig utveckling med höga krav på kvalitet.

 

– Vi satsar på nya labb, utveckling på lång sikt och beställer till exempel inte material från Kina. Därför har vi valt att jobba med bland annat Forstec Dental som leverantör. Det gör att jag sover gott om natten! Forstec och Aqua Dental AB är båda ISO-certifierade, medan Aqua Dental Labs just nu genomgår en certifiering vilket innebär att båda sidor av leveransen följer de miljökrav som finns, säger Maik Peters, vd på Aqua Dental Labs.

Aqua Dental är en tandvårdskedja med nästan 500 medarbetare. I dagsläget driver de 14 tandläkarkliniker i Stockholm och Göteborg, men planerar att slå upp dörrarna till flera nya kliniker inom några månader. Aqua Dental Labs har också fyra tandtekniska laboratorier med stora framtidsplaner. Kedjan strävar efter att utmana branschen genom nya vägar. En viktig del i arbetet är de digitala metoderna som bland annat underlättar arbetsflödet mellan tandtekniker och tandläkare.

Idag har Aqua Dental Labs fyra labb i Stockholm, placerade på Kungsholmen, Saltmätargatan, Mörby och Nacka.
– Jag flyttade till Stockholm från Tyskland 2008 och trivdes så bra att jag blev kvar. 2010 startade jag eget, Willa Dental i Mörby, med min före detta arbetsgivare. Några år senare gick bolaget ihop med Aqua Dental och idag ägs vi av ledningen i företaget och Novax, Axel Johnson investeringsbolag, berättar Maik.
 
Aqua Dental Labs har byggt ett nytt labb på Kungsholmen under pandemin. Företagets digitala utveckling är nu helt genomförd och man jobbar endast digitalt.
– 2006 gjorde jag min första krona digitalt och idag skickar vi i väg sådant som till exempel ska gjutas. Vi fräser och printar allt själva så det är fortfarande ett hantverk som görs! Jag är stolt över den extremt fina utveckling vi haft de senaste åren, konstaterar Maik. Vi har gått från 6 till 26 tekniker på kort tid och vårt mål är att fortsätta att utveckla vår verksamhet framöver. Vi kommer att exempelvis sätta upp egna labb på de platser där våra kliniker finns idag, bland annat i Göteborg och Malmö.
Bästa leverantören
– Vi köper det mesta av Forstec. Från plast och porslin till avancerad utrustning för våra labb. Till exempel produkter för det digitala flödet som scanners, printers, 3D-ritprogram inom CAD/CAM, fräsar, porslinsugnar och material till klassiska analoga tandtekniska produkter. De levererar säkert och har en stor kompetens inom tandvården som vi värdesätter, konstaterar Maik. Och fortsätter: Här arbetar jag främst med Anders Jodlovsky som har totalkoll på branschen. Vi får perfekt service och hjälp med underhåll från Forstec. Allt från specialtillverkade arbetsbord till våra nya labb som de hjälper oss att utrusta till att ha ett väl fungerande lager.
 
Anders Jodlovsky är teknisk expert och Anneli Jaginder ansvarig säljare från Forstec.
– Jag hjälper bland annat Maik när de startar sina nya labb. Vi går igenom vad som är ekonomiskt vettigt att satsa på. Och har många intressanta diskussioner som gör att resultat blir bra för Aqua Dental Labs, säger Anders.
Hur har pandemin påverkat er?
– På labb har vi faktiskt inte haft så stora problem. Vi införde självklart alla säkerhetsåtgärder som behövdes. Därefter gasade vi på med all produktion som ändå gjordes under de månader när de flesta höll sig hemma, berättar Maik. Det blev färre uppdrag inom protetik och då hittade vi andra vägar i vår produktion. Vi kunde ta emot alla beställningar som görs inom vår egen koncern, samtidigt som vi såg att vi klarade ett större flöde.
 
– Kvalitén på det vi gör är avgörande. Företaget drivs av en rebellisk vision som utgår från vårt arbetssätt, vad vi gör idag och hur vi kan förbättra flödet. Vi tittar inte så mycket på vad andra gör utan går vår egen väg. Det är fantastiskt att jobba i ett framåttänkande team som vårt, avslutar Maik.

Ett helt nytt liv med I-Bridge X

– Det här är ett av de mest lyckade implantat jag gjort under min karriär, säger Martin Fernlöf, tandtekniker på Fernlöfs Dental i Arvika. Samtidigt som det är det mest komplicerade fallet jag varit med om med tanke på de stora vinkelavvikelserna. Att vi ändå fick till så välpassande och estetiska broar är imponerande.

Martin blev introducerad till implantatsystemet I-Bridge X för något år sedan.
– I-Bridge X fungerade fenomenalt bra, trots att förutsättningarna för att sätta implantaten på patienten var mycket dåliga.

Det här är ett svårt patientfall där tandläkaren Ornet Jephthah fick sätta fixturerna där det fanns ben. I normala fall hade tänderna pekat åt alla håll men med I-Bridge X gick det att få till en lösning.

– Resultatet för Lisa, som är en ung person med tidigare missbruksproblem och tandlös med protes sedan flera år, blev över förväntan. Tack vare I-Bridge X lösning för vinklade kanaler blev det inte några ”knän” på bron och hon fick ett helt nytt utseende. Uppdraget kändes rätt omöjligt från början men tillsammans med Forstecs duktiga tekniker löste vi det! Härligt att se resultatet när många har jobbat hårt och verkligen ansträngt sig för att det ska bli bra, konstaterar Martin.

Beställare av implantatet var tandläkare Ornet Jephthah, på Cuspiden i Arvika.
– Jag träffade Lisa redan när hon var liten och kom till Folktandvården. Hon var rädd från början och vi jobbade på att få henne att känna sig trygg hos mig, berättar Ornet. När jag flyttade fick hon med tiden stora problem med sina tänder, mestadels på grund av missbruksproblematik.

När Ornet kom i kontakt med Lisa igen efter flera år hade hon proteser och ett utvecklat underbett. Hösten 2019 kom de överens om att försöka få implantat på plats både i under- och överkäken. Implantatbehandlingen började i mars 2019 och var klar i januari 2021.

Ornet behövde hjälp för att komma vidare med Lisas problematik och tandtekniker Martin Fernlöf tipsade om Forstec och I-Bridge X.
– Förutsättningarna var ju mycket svåra då det knappt fanns ben att sätta implantaten i.
Vi har verkligen fått töja på alla regler för att få implantaten på plats och för att få bort underbettet. Vi började med underkäken. När Lisa fick prova bron så var hon så nöjd att hon ville ha den kvar. Det var känslosamt för alla inblandade, berättar Ornet.

Det här hade aldrig gått att genomföra utan Forstecs tekniker som lade ner sin själ i att få det att fungera. Ibland måste man våga gå utanför boxen för att lösa ett speciellt fall som detta, avslutar Ornet.

 

Martin började i branschen redan som 16-åring då en bekant tipsade om jobb på ett tandtekniskt labb i Arvika. Han utbildade sig på Statens tandteknikerskola i Stockholm. Och arbetade några år på labb, för att sedan jobba som labbansvarig i Olso samt i Abu Dhabi under Gulfkriget. Så småningom hamnade Martin i Arvika där han startade eget 1992.
Ornet jobbade först i industrin på bland annat Volvo innan han sadlade om till tandläkare 1996. Sedan dess har det blivit 14 år på Folktandvården i Värmland och tio år i Norge. Han har arbetat med tandvård, narkosvård och även med vård för intagna på fängelse. De senaste åren har Ornet arbetat i Arvika och är nu anställd på Cuspiden.

 

 
1. Stora vinkelavvikelser mellan fixturernas positioner.
2. Implantatbron I-Bridge X i fräst Cobolt Crome.
3. Här läggs porslinet på bron.
4. Inprovning på patient innan slutförande.
5. Bro överkäke.
6. Fixturer med läkdistanser.
7. Färdig implantatbro, överkäke, med porslin.
8. Perfekt bett.
9. Lycklig patient!

I-Bridge X öppnar nya möjligheter

 

– Med I-Bridge X blev det tydligt att det går att fästa fixturer, i olika riktningar i konstruktionen, och ändå få till ett bra resultat, konstaterar Göran Esters, tandläkare i Arvika. Tidigare var det ibland svårt att installera fixturer där patientens ben tillät och teknikern fick jobba under svåra förutsättningar.

– Jag tänker särskilt på en patient som kväljdes av sin protes och därför inte kunde använda den. Förutsättningarna var svåra men med hjälp av I-Bridge X fick vi till en väl fungerande lösning. Patienten hade tidigare träffat flera tandläkare men ingen hade velat operera honom.

2010 började Göran jobba med tandteknikern Martin Fernlöf, även han från Arvika. Tillsammans lyckades de få till fixturerna där de kunde fästa implantatet.
– Resultatet blev fantastiskt och min patient är mycket nöjd, berättar Göran.

Göran utbildades sig till tandläkare 1970 i Umeå och arbetade därefter i Folktandvården i Arvika under flera år. Han var på en stor klinik där han fick jobba med många erfarna kollegor. På den tiden var det mycket prat om pengar i Landstinget. Det handlade inte lika mycket om kvalitet och att ge patienterna det de behövde. Behovet av tandvård var stort i Värmland. Efter några år fick Göran förfrågan om att börja hos en kollega med privat verksamhet och sedan dess har han drivit eget.

 

Viktig att hålla sig i form
Under 80-talet blev det möjligt att ge patienterna egna tänder istället för protes.
– Jag gjorde mycket protetik under dessa år och jobbade upp till 75 timmar i veckan med patienter. Det har alltid varit en stor tillfredställelse för mig att göra ett bra jobb och vara behövd, menar Göran.
– I början av 2000-talet gick jag på en kurs i implantat hos Nobel Biocare. Efter kursen började jag operera direkt. Och kände att det var fantastiskt att kunna hjälpa patienter med stora problem.

– Det här ledde till att jag jobbade jämt och ständigt, men med det roligaste jag vet. Tack vare att jag tränat mycket hela livet har jag hållit mig i god form! Jag håller på med konditionsträning, springer, går långa promenader och har tävlat i draghundsport i många år. Att i dessa pandemitider jobba med visir och munskydd hela tiden är precis som höghöjdsträning, konstaterar Göran.

Göran som idag är 72 år har cirka 50 patienter i veckan och är ibland ledig på fredagar.
– Det som varit avgörande för mig att fortsätta i yrket under åren är glädjen i att hjälpa andra människor. Idag gör jag ett 15-tal operationer om året, vi tar god tid på oss för förberedelserna men jag är snabb med själva operationen, avslutar Göran.

Bego Implants case report #3

Dear Friends of BEGO Implant Systems,

 

Short & Crisp: As in our past Case Report Messengers we would like to continue to share informative details in the implantological treatment of patients with our products with you.

The photostory shows the most important stages of the treatment, including key data on the initial situation. Todays’ clinical case comes from Dr Ilia Roussou from Athens/Greece.

Have fun with our Case Report Messenger No. 3!
 

Clinical Case Dr Ilia Roussou from Athens/Greece

 

Gender: male
Age: 81 years old

Periodontal condition/oral hygiene: poor oral hygiene

Treatment reason:
• failure of the old restoration
Treatment plan:
1. Teeth extraction, installation of BEGO Semados® RI implants and a CAD/CAM PMMA temporary prosthesis
2. Production and installation a Porcelain fused to metal prosthesis with a SLM framework, after osseointegration period

(1) Clinical initial situation (note the inflammation and failure of 20 years old restorations).

(2) Extractions of upper teeth and old restorations.

(3) PS CADP on five BEGO Semados® RI implants in place. Implant on side #24 was covered, since it was not stable enough for immediate loading.

(4) Suturing of surgical side. Digital impression is taken to design the provisional restoration, according to soft tissue position.

(5) Digital planning of the posthesis.

(6) Digital planning of the posthesis.

(7) Digital planning of the posthesis.

(8) CAD/CAM PMMA provisional restoration.

(9) Cementation of the PS TiB NH abutments on the temporary restoration.

(10) Delivery of the screw retained prosthesis on 5 implants.

(11) X-ray image after implant surgery and immediate loading.

(12) Intraoral placement of the PS MultiPlus abutments. In the anterior region PS MultiPlus abutments with inclination were used, in order to restore the facial location of the screw access hole.

(13) Framework fabricated with selective laser melting (SLM).

(14) Verification of the framework fit, the muscular skeletal stable position and treatment position re-evaluation.

(15) Bisque stage. Evaluation of occlusion, phonetics and esthetics.

(16) Final prosthesis after glazing procedure.

(17) Final prosthesis after glazing procedure.

(18) Final prosthesis delivered. The patient is aware that the lower arch needs to be treated, as well.

(19) Final prosthesis delivered. The patient is aware that the lower arch needs to be treated, as well.

(20)Stabilization appliance, for night use only.

(21) 5 years follow-up of the clinical case. A fracture of the porcelain occurred on #12. Patient admitted that he was not regularly using his appliance.

(22) Preparation of the porcelain for a veneer restoration.

(23) Lithium disilicate veneer restoration.

(24) Intraorally cementation of the veneer restoration, with a dual-cure resin cement.

We would like to thank Dr Ilia Roussou for this interesting case and her approval to provide the data for the 3rd Clinical Case Messenger.

Satsar på bästa fullservicelabbet i Boxholm

– De senaste åren har det skett en otroligt snabb utveckling inom vår bransch som kräver stora nyinvesteringar och ny kompetens inom digital teknik. För oss  tandtekniker har detta inneburit att man får lära om. Och förena det traditionella hantverksyrket med CAD/CAM för att nå bästa resultat, säger Johan Kapusta, på Boxholm Dental.

Boxholm Dental, som är ett labb med protetisk inriktning har nyligen köpt ett annat labb, Boxholm tandteknik med 15 medarbetare. Tillsammans blir man 50 medarbetare som kommer att flytta in i gemensamma lokaler i Boxholm under hösten. Boxholm tandteknik jobbar med ortodonti och preventiv tandvård vilket innebär att det nya bolaget kan erbjuda fullservice till sina kunder.

– Vår vision är att bli ett av de främsta labben i Sverige, säger Johan. Sedan 2012 har en yngre ledning successivt tagit över rörelsen som ursprungligen ägdes av min far och hans två kollegor. Idag äger jag Boxholm Dental tillsammans med Johanna Qvist som är civilekonom och Pia Ringborg, som är porslinstekniker. Själv jobbar jag främst med fast protetik och implantat. Och ser fram emot att kunna erbjuda alla tjänster som våra kunder efterfrågar.

– Utmaningen idag är att utvärdera de investeringar som vi behöver göra. Och att betatesta de nya produkter som vi är intresserade av. Vi testar varje ny process för att avgöra vad labbet ska satsa på. Bara för att en ny process gör jobbet snabbare betyder det inte alltid per automatik att man ska byta framställningssätt. Slutprodukten måste kunna mäta sig med det vi tillverkar med hjälp av traditionellt hantverk, konstaterar Johan.

Nöjd med nya fräsen
– Vi hade redan en annan fräs innan vi köpte vår nya bänkfräs cara Mill 3.5L. Men när efterfrågan på Zirkon och frästa provisorium ökade så behövde vi en arbetshäst som klarade vår produktion. Jag tittade runt på flera alternativ som var antigen för små eller för stora och cara Mill var den enda fräsen i mellanklassen jag hittade. Trots att den har många av de egenskaper som påminde mycket om större industrifräsar så är den tillräckligt kompakt för att få plats i vårt lab.

– Fräsen har levererat från dag ett, cara Mill lever verkligen upp till våra förväntningar och vi har inte haft några driftstopp hittills. Vi är mycket nöjda med det här upplägget via Forstec. Vi beställer dessutom allt sintrat CoCr från Forstecs produktionscenter OpenMill. Och köper även printade modeller och andra printingtjänster därifrån.

– Fräsen passar oss perfekt i samband med att vi växer i nya lokaler och utökar vår verksamhet. Något som jag tror är ett måste för att klara av större investeringar. Det behövs ju resurser både i pengar och personer för att möta allt det nya som kommer på marknaden. Och ännu fler kompetenser inom IT. På implantatsidan har det skett mycket de senaste åren. Implantat tar större del av vår omsättning än tidigare. Här är kompetensen också väldigt viktig och när vi anställer yngre nyutbildade medarbetare har de ju ofta fått praktik och erfarenhet av ny teknik redan. Och det övergripande målet är ju naturligtvis att på sikt fasa ut traditionell teknik mot ny digital, avslutar Johan.

Johan Kapusta på Boxholm Dental

 

cara Mill 3.5L

Cara Mill 3.5L är med sin 1KW starka spindel för 6mm fräsverktyg och servomotorer en lätthanterlig industrifräs gjord för labbmiljö. Cara Mill 3.5L kan hantera alla dentala material inklusive CoCr och Titan.

• 12” Touch skärm
• 5-axlig simultan fräsning.
• 12 disc växlare.
• HF spindel upp till 60.000 rpm.
• Verktygsväxlare för 20 st verktyg.

 

Vi säljer cara Mill komplett; inklusive sug, PC, CAM5 Smart mjukvara, installation och utbildning.

Vi lär nytt hela tiden!

Ett av de första digitala labben finns i Vänersborg.

– Vi var tidiga med satsningen på ny teknik, CAD/CAM och fräsar. Redan 1998 hade vi egen tillverkning med frästeknik som en av de första aktörerna i Sverige. Zirkoniumdioxid var då ett helt nytt material. Idag har vi sex olika CAD/CAM-system hos oss på labbet, berättar Mikael Larsson på Vänersborgs tandteknik.

Vänersborgs tandteknik har lång erfarenhet och specialkunskap inom datastyrd frästeknik och arbetar med alla slags tandtekniska arbeten.
– Under åren har vi byggt upp en gedigen erfarenhet på CAD/CAM området. Men utvecklingen är ständigt pågående. Det gäller att inte slappna av, trycket på att utvecklas och hitta nyheter är stort. Det kommer ständigt nya tekniker och material, säger Mikael och fortsätter.

– Många företag satsar nu på 3D-printers och vi tittar på lösningar att ta hand om de digitala filerna som våra tandläkare skickar till oss. Jag förstår att det kan vara svårt för små labb att hitta rätt i utbudet, då investeringarna är ganska stora. Därför är det ännu viktigare att handla av ett företag där du är säker på att få rätt servicenivå.

Vänersborgs tandteknik har investerat i två Zenotec Select från Wieland, som är ett Ivoclar Vivadent-företag. En fräsmaskin med och en utan materialväxlare.
– Vi har ett långsiktigt samarbete med Forstec, det är viktigt att ha en personlig relation och arbeta med folk som man litar på, konstaterar Mikael.
Självklart är det en fördel om alla på företaget kan hantera de flesta material och processer. Men det går inte av sig själv, även om de unga som börjar i branschen är vana vid datorer så behövs utbildning av till exempel CAD/CAM när de börjar hos oss. Det är en ständigt utvecklingsprocess.

Utbudet är stort
– Det är utvecklande att fungera lite som konsulter för tandläkarna när det gäller att välja rätt teknik. Självklart är det tandläkarna som styr men de är samtidigt lyhörda för våra idéer och vår kompetens. Det är helt klart en fördel att vi jobbar i alla olika material. Dagens material gör att passformen på tänderna och resultaten blir allt bättre, kvalitén blir jämnare. Varje tand är unik och resultatet ska bli som innan tanden behövde bytas ut.

– Idag har vi 18 anställda på laboratoriet och förra året sålde vi verksamheten till Nordentic gruppen. Jag firar faktiskt 41 år i branschen i år, säger Mikael. Leif Karlsson gick i pension förra året så nu driver jag och Eva Björestad-Karlsson verksamheten vidare som anställda i Nordentic gruppen och det känns tryggt inför framtiden. Vårt labb kommer att genomgå ett generationsskifte så småningom och då är det bra för våra medarbetare att vi verkar i en grupp med cirka 10 andra labb. Nu arbetar jag både som labbchef och deltar även i produktionen. Nu ska jag ut i produktionen igen, det är alltid lika roligt att göra tänder, skrattar Mikael.

Från analogt till digitalt. I ett enda steg. Med ökad lönsamhet.

Det är fantastiskt att även mindre labb enkelt kan ställa om och jobba digitalt idag, konstaterar Mikael Söderberg, på Kronbro Dental AB i Borås. – Jag är mycket nöjd med vår satsning på en 3Shape scanner och en Ivoclar Zenotec Mini fräs som vi gjorde i början av 2017. Nu skannar vi allt till vår egen fräs, från vax till implantat. Och det fungerar över förväntan!

För lite mer än tio år sedan provade Mikael på att jobba med ett annat frässystem, men det var för komplicerat och fungerade inte alls. När sonen Petter som är nyutexaminerad tandtekniker ville utveckla labbet kändes det självklart.- Det är Petter som ansvarar för vår digitala satsning, något som är naturligt för honom som är ny i branschen. Jag vill att han så småningom ska ta över ett labb som både är anpassat för framtiden och har hög lönsamhet, säger Mikael.

Låg kostnad och hög kvalitet
– Scannern och fräsen är lätta att jobba med och det till en lägre kostnad än vad jag tror att många är medvetna om. Hög kvalitet på jobben och en smidig arbetsprocess, gör att valet att gå över till digital produktion är enkelt. Vi har fått högre lönsamhet och jobbar effektivare, säger Mikael. Och fortsätter:
– Jag tror att vi tandtekniker måste ställa om för att hänga med. Arbetsprocessen blir annorlunda men inte mindre kreativ som många i branschen tror. Jag skapar på samma sätt  som tidigare men med hjälp av datorn och andra verktyg. Vi tandtekniker kommer helt klart att behövas även i framtiden. Det är fortfarande roligt att göra tänder och jag har kul på jobbet varje dag. Och jag är tacksam över att få vara med om den här utvecklingen av vår bransch.

– Även våra patienter tycker att utvecklingen är intressant. Jag träffar ju alla patienter som jag gör jobb till och berättar självklart om vår nya satsning. Det känns positivt för dem att ta del av det bästa som finns på marknaden nu. Jag har jobbat själv i många år och tätt tillsammans med samma tandläkare här i Borås. Nu har vi flyttat till nya fräscha lokaler, i anslutning till varandra, och detta tillsammans med vår digitala satsning har inneburit en nytändning för Kronbro, avslutar Mikael.

Mikael startade Kronbro Dental i slutet av 70-talet och i dag jobbar hela familjen i branschen. Christina Söderberg som är tandtekniker har jobbat med annan verksamhet tidigare men är nu tillbaka i familjeföretaget.  Äldste sonen Måns, även han tandtekniker, arbetar med interorala scanners för tandläkare, men i ett annat bolag.

Lite bättre, lite roligare

– Vi jobbar för hela tandvården och utvecklar den digitala verksamheten med våra produkter från OpenMill. Här finns de bästa lösningarna för företag som jobbar som tandtekniker, tandläkare och med CAD/CAM-produktion, säger Magnus Martinsson, vd på Forstec Dental.
– Att slå ihop Forshaga och M-Tec är verkligen en ”perfect match”, säger Tomas Sund, ordförande i Forstec. Två företag med bra produktportföljer på grossistsidan som nu tillsammans ger ett ännu bättre erbjudande till dig som arbetar med tandvård. Från produktsortiment till kunskap, support, leverans och service.

– Forstec är ett nytänkande företag som är lite bättre och lite roligare. Bredare erbjudanden, bättre priser och bättre förutsättningar, berättar Magnus.
Företaget har en gedigen bakgrund och ägs av tre entreprenörsfamiljer med lång erfarenhet från dentalbranschen. Nu får vi också möjlighet att ha ännu fler stödfunktioner än tidigare, till exempel utökad maskinservice och CAD-support etc. Vi kommer också att kunna satsa ännu mer resurser på egen utveckling av produkter. Våra webbshopar görs om och innehåller nu marknadens största sortiment.

Lite bättre på digital tandvård
Forstec samlar produktionsteknik inom digital tandvård och svensk CAD/CAM-framställd protetik på ett och samma ställe i det egna fräscentret OpenMill i Malmö. Här finns den senaste tekniken och kunskapen samlad för en kostnadseffektiv och industriell produktion.

– Vi jobbar med tandtekniska labb som har egen produktion men som skickar oss en del av flödet och sedan själv färdigställer protetiken. Andra kunder är mindre labb utan egen utrustning som behöver hjälp som kräver mer avancerad utrustning  än vad man har på egna labbet. Forstec kan investera i scanners, fräsar och printers med högre kapacitet och den senaste tekniken och blir labbets förlängda arm, konstaterar Magnus.

Spännande mötesplats
– Vi ser till att alla våra kunder kan erbjuda de produkter och tjänster som deras kunder efterfrågar, lovar Tomas.

Vår satsning på produkter för tandläkare i och med samarbetet med vår tyska partner gynnar även de tandtekniker som handlar från oss. Kurser i nya material och digital teknik gör Forstec till en spännande mötespunkt både för tandläkare och tandtekniker.

– Jag träffar många företag som inte är tekniskt intresserade eller vill lägga tid på att få egen utrustning att fungera. De har räknat på att det är bättre ekonomi i att skicka i väg vissa jobb till OpenMill som känns tryggt och pålitligt. Och svenskt, avslutar Magnus.

Forstec Dental AB Malmö 040 755 45 Forshaga 054 87 53 00 Stockholm 08 611 55 45 Klinik 08 55 76 51 70 OpenMill 040 31 75 45 Support 010 500 61 90 Service 040 755 40 info@forstec.se